De meeste chef-koks gebruiken het liefst verse, lokale ingrediënten, zelfs als ze niet professioneel bezig zijn.

De auteurs Carrie Solomon en Adrian Moore reisden door Europa op zoek naar de koelkasten van uitmuntende chefkoks. Maandenlang fotografeerden ze het witgoed. Het resultaat is het boek Inside Chefs’ Fridges, Europe.

“Zelfs voor de meest prestigieuze koks is hun koelkast een privé-aangelegenheid”, zeggen de schrijvers in het voorwoord. Verder: “Een blik in de koelkast, hoe slordig of perfect georganiseerd ook, geeft een perfect kijkje in de ziel van deze buitengewone persoonlijkheden. Het laat zien wat ze eten als ze het helemaal zelf mogen bepalen, wat ze kopen voor familie en vrienden, waar ze wat opslaan.”

Bekijk hieronder een selectie uit het boek.


Akrame Benallal, kok in een tweesterrenzaak in Parijs, heeft zijn koelkast volgepropt met yoghurtjes, toetjes, augurken. Verder zien we aardbeien, chocolademelk appelmoes voor zijn kinderen.

koelkast-2

Magnus Nilsson is de chef-kok van Fäviken, dat op het grootste landgoed van Zweden staat, in het noordwesten van het land. Zijn koelkast zit vol met groenten op sterk water, waaronder knolrapen en komkommers. Hij heeft zelfs zelfgemaakte boter en ham uit de buurt.

koelkast-3


In de koelkast van Bo Bech, de presentator van de Deense Oorlog in de keuken, vind je van alles: van ingemaakte vlierbessen en graskaas tot ingemaakt Japans fruit.

koelkast-4

De Franse roots van Hélène Darroze komen tot uiting in haar koelkast met producten als foie gras, champagne en oude Comté kaas.

koelkast-5

De Duitse chef Sven Elverfeld heeft in zijn koelkast: groenten, feta, tzatziki. Het laat zijn voorliefde voor Grieks eten zien. De bovenste plank is gereserveerd voor de jam die zijn moeder maakt.

koelkast-6


De Italiaan Massimo Bottura vult zijn koelkast met zogenoemd comfort food, zoals karbonades en olijven gevuld met vlees die in de frituur moeten.

koelkast-7

Sébastien Bras, uit Frankrijk, koopt zijn voedsel meestal op de markt. Als zijn driesterrenrestaurant dicht is, maakt hij ontbijt, lunch en avondeten voor zijn familie.

koelkast-8


In de koelkast van Bras staat zelfgemaakte yoghurt en lokaal gebrouwd bier.

koelkast-9


Naast seizoensproducten vind je in de koelkast van José Avillez typisch Portugese kaas en worstjes.

koelkast-10

De in Berlijn wonende Daniel Achilles, heeft in zijn koelkast een mix van biologische en supermarkt producten, zoals roomkaas en Dijon mosterd. Verder zien we een fles Kikkoman-saus die bij elke verhuizing gewoon weer meegaat.

koelkast-12

De Spanjaard Andoni Luis Aduriz kookt bijna elke dag voor zijn vrouw en zoon. Zijn koelkast thuis staat vaak vol met vis, zoals stokvis, makreel, inktvis en ansjovis, net als seizoensproducten, zoals lokale geteelde pepers en tomaten.

koelkast-13

Aduriz heeft daarnaast ook een fles sake, Japanse drank van rijst, en witte wijn uit het Baskenland in zijn koelkast.

chef-ijskast

Foto: © Carrie Solomon / Courtesy of TASCHEN